TÜBİTAK Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı (Sipariş Ar-Ge – 2020) Açıldı
Ülkemizdeki sanayi kuruluÅŸlarının %99’undan fazlası KOBİ’dir. Dolayısıyla, KOBİ’lerin Ar-Ge ile geliÅŸtireceÄŸi ve potansiyel müÅŸterisi hazır olan yenilikçi ürünlerin/süreçlerin, bir MüÅŸteri KuruluÅŸ eÅŸliÄŸinde geliÅŸtirileceÄŸi ortaklı projelerin desteklenmesi; hem iÅŸbirliklerini artıracak hem de Ar-Ge destekleri için ayrılan kamu kaynaklarının daha etkin kullanımını saÄŸlayabilecektir. Bu süreç ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına da katkı saÄŸlayacaktır.
SipariÅŸ Ar-Ge – 2020 olarak isimlendirilen çaÄŸrıda, müÅŸteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, KOBİ’ler tarafından Ar-Ge ile ticarileÅŸebilir çıktılara dönüÅŸtürülmesi hedeflenmektedir. ÇaÄŸrıda hızla ürüne dönüÅŸebilecek ve yüksek ticarileÅŸme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri desteklenecektir. Projelerde Ar-Ge çalışmalarını Tedarikçi KuruluÅŸ yapacak; proje çıktısını MüÅŸteri KuruluÅŸ ticarileÅŸtirecektir. MüÅŸteri KuruluÅŸ, Tedarikçi KuruluÅŸun Ar-Ge maliyetlerine katkı saÄŸlayacaktır.
Projeler sayesinde sanayi kuruluÅŸları arasında iÅŸ birliklerinin artması ve Ar-Ge çıktılarının daha çabuk ticari ürünlere dönüÅŸmesi beklenmektedir. Ayrıca çaÄŸrının, MüÅŸteri KuruluÅŸ içinden ikincil (spin-off) firmalar doÄŸmasını özendireceÄŸi düÅŸünülmektedir. Bilginin paylaşılması, yayılması, ürünleÅŸtirilmesi süreçlerine doÄŸrudan katkı saÄŸlama yönleriyle çaÄŸrının, ulusal yenilik sisteminin etkinliÄŸini artıracağı öngörülmektedir.
ÇaÄŸrıya bir MüÅŸteri KuruluÅŸ ve en az bir Tedarikçi KuruluÅŸ ortak baÅŸvuru yapacaktır. BaÅŸvuru ve destek aÅŸamalarında muhatap kuruluÅŸ MüÅŸteri KuruluÅŸ olacaktır. Tedarikçi KuruluÅŸ KOBİ ölçeÄŸinde olacaktır. ÇaÄŸrıda konu ve sektör sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarından, ticarileÅŸme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projeleri desteklenebilecektir. Bu nedenle proje önerilerinde yer alacak pazar araÅŸtırması ve ekonomik yapılabilirlik incelemesi çok önemlidir. Proje önerisi Tedarikçi KuruluÅŸun yapacağı çalışmalarını kapsayacaktır. Tedarikçi KuruluÅŸ, Ar-Ge çalışmalarını yürüterek ürünü (veya süreci) geliÅŸtirecektir. MüÅŸteri KuruluÅŸ, projenin hedeflendiÄŸi ÅŸekilde yürütüldüÄŸünü takip edecektir.
ÇaÄŸrı takvimi aÅŸağıda verilmiÅŸtir. BaÅŸvurular https://eteydeb.tubitak.gov.tr/ internet adresinden çevrim içi (online) gönderilecektir.
ÇaÄŸrının açılış tarihi: |
14 Mayıs 2020 |
Ön kayıt için son tarih: |
17 AÄŸustos 2020 - Saat 17:00 |
Başvuruların alınması: |
15 Haziran 2020 - 31 AÄŸustos 2020 (saat 17:00) |
NOT: Ayrıntılar ve açıklamalar için çaÄŸrı duyurusuna bakınız. |
Bu çaÄŸrı kapsamında, projelerin kabul edilen bütçelerinin toplamı en fazla 30.000.000 TL olacaktır. Proje bütçesi en fazla 2.500.000 TL olacaktır. Proje: 1. Ürün/süreç geliÅŸtirme ve 2. TicarileÅŸme olmak üzere iki aÅŸamadan oluÅŸacaktır. Ürün/süreç geliÅŸtirme aÅŸaması en fazla 24 aydır. TicarileÅŸme süresi ise sabit 24 ay olacaktır.
MüÅŸteri KuruluÅŸ dönemsel olarak gerçekleÅŸen proje giderlerinin %40’ını Tedarikçi KuruluÅŸa ödeyecek; TÜBİTAK giderleri deÄŸerlendirdikten sonra “kabul edilen harcama tutarının” %40’ını Tedarikçi KuruluÅŸa hibe destek olarak verecektir.
ÇaÄŸrı Duyurusuna buradan ulaÅŸabilirsiniz.
ÇaÄŸrı tanıtıcı belgeye buradan ulaÅŸabilirsiniz.